TUŠÍTE ČO SYMBOLIZUJE KRÁJANIE SVADOBNEJ TORTY?

Symbolika svadobnej torty

Mladomanželia už majú obrad za sebou a spoločne sa vyberieme na hostinu. Okrem krásnej výzdoby upúta moje oči svadobná torta, ktorá je dominantou všetkých chodov. Akej farby má
byť, kedy ju servírovať a prečo ju novomanželia spoločne krájajú?

Pôvod svadobnej torty siaha do antického Ríma. Časom si tradíciu osvojili národy po celom svete a výnimkou neboli ani Slováci. U nás bolo zvykom, že každý región mal svoj vlastný koláč s prívlastkom „svadobný“. Každý múčnik mal svoju vlastnú receptúru a názov ako napríklad štedrák, korovjan a pod.

Dnes na svadbách vídam prevažne torty s rôznymi marcipánovými a kvetinovými dekoráciami, pričom každá jedna surovina má svoj význam. Napríklad taký cukor, med, či sušené ovocie symbolizujú lásku. Marcipán ako spojenie sladkosti a horkosti predstavuje naše známe „v dobrom aj zlom“ a kvietky majú za úlohu priniesť do manželského života plodnosť.

Ako zrejme tušíte, biela farba vyjadruje čistotu nevesty a nový začiatok dvoch ľudí. No a prečo bývajú svadobné torty poschodové? Korene tejto tradície siahajú do 17. storočia, keď sa v Anglicku v rámci svadobnej zábavy zvykla postaviť na seba kopa koláčov, cez ktorú sa mladomanželia snažili pobozkať.

KEDY JE SPRÁVNY ČAS NA KRÁJANIE TORTY?

Vaša torta je krásna a je mi jasné, že chcete aby si svadobčania pochutnali. Myslite na to, čo všetko mali hostia v brušku pred tým, než im naservírujete skutočnú čerešničku svadobnej hostiny. Mali by ste vy, ako svadobčania miesto pre sladký dezert po polievke, hlavnom chode, káve a zákuskoch? Ideálnou voľbou je krájať tortu ešte pred  alebo po prvom tanci. Hostia nebudú zaťažení a budú mať dostatok času vašu tortu vytancovať ?

AKO SPRÁVNE KRÁJAŤ A SERVÍROVAŤ SVADOBNÚ TORTU ?

Nakoľko svadobná torta býva skutočne umeleckým dielom, ešte pred krájaním ju odzbrojte od nejedlých častí. Krájanie torty je podobne ako zametanie črepín alebo jedenie polievky
tradíciou, ktorú v našich končinách absolvuje pár spoločne. Nôž drží nevesta vo svojej pravej ruke. Tú drží pravá ruka ženícha a na ňu sa opäť pokladá ľavá ruka nevesty. Spoločné rezanie torty predstavuje  Váš prvý krok do spoločného života. S krájaním si nerobte starosti. Nemusíte prerezať celú tortu jedným rezom, kľudne môžete krájať po poschodiach.

Prvý odkrojený kúsok patrí mladomanželom, ktorých potom čaká ďalší milý rituál a to vzájomné kŕmenie. Podľa niektorých svadobných tradícií  je potrebné celé prvé poschodie zamraziť a uchovať na krstiny, výročie, Valentína alebo inú významnú udalosť. Celá torta okrem spomínaného kúsku, ktorý si odkladajú mladomanželia sa rozdelí medzi hostí podľa váženosti a veku. Nepatrí sa ponúknutý kúsok odmietnuť, podľa povier to prináša nešťastie ?

Comments are closed.